Ha hónapok óta kiégett izzók, az omladozó falak és csak ígérgetések fogadnak minden nap, ideje elgondolkodni azon, hogy mit is csinál a közös képviselő.

Nem működik a lift, és hetek óta nem javította meg senki? Nyár közepe van és még nem kaptál meghívót a közgyűlésre? Nem tudod, hogy mire is fizetsz olyan sok közös költséget, ha nem történik semmi változás a házban? Mindezek ellenére a közös képviselővel nem jutsz dűlőre, vagy egyáltalán nem veszi fel a telefont?

Ne hagyd annyiban, hiszen a te pénztárcádat is érinti, és igenis vannak jogaid, a közös képviselőnek meg kötelességei.

Rossz lift, kiégett izzók, koszos lépcsőház

Ha társasházi lakó vagy, akkor nem árt tisztában lenned pár alapvető információval. Az egyik fontos tudnivaló, hogy ha társasházban laksz, akkor a lakásodon kívül még a közös tulajdon egy része is a tied. Ez azt jelenti, hogy a közös tulajdon karbantartási, fenntartási és üzemeltetési költségei a te pénztárcádat is terhelik, épp úgy, mint a saját lakásod kiadásai – ezt tartalmazza a közös költség.

A házzal kapcsolatos javítások, felújítások végrehajtatása a közös képviselőnek a feladata. Ha ezeket a feladatokat elégtelenül látja el, például nem gondoskodik időben az elromlott lift javíttatásáról, vagy már hónapok óta nem cserélteti ki a kiégett izzókat, érdemes kicsit a körmére nézni képviselőnek.

Elsősorban azért is érdemes, mert így felmerül a kérdés, hogy mire is fordítódik a havonta fizetett közös költség. Ne félj utánajárni a dolognak, hiszen nem csak kérdezni van jogod, hanem cselekedni is. Ugyanis a közös képviselő elszámoltatható, büntethető, szükség esetén pedig felelősségre vonható.

Rendszeresen elmaradnak a közgyűlések

A közös képviselőnek minden évben egyszer kötelessége közgyűlést tartani, melynek keretein belül beszámol a tulajdonosoknak, hogy mire költött az adott évben. Ilyenkor a meghívókkal együtt szükséges megküldenie az adott évben felmerülő költségek részletes beszámolóját. Ha ilyennel még csak nem is találkoztál, akkor ideje gyanakodni.

Ne csodálkozz, ha számlákkal vagy bizonylatokkal nem találkozol – bár kérésre kötelező betekintést engednie -, hiszen ezek ellenőrzése a lakók által megválasztott Számvizsgáló Bizottság feladata. Jobb esetben a bankszámla kezeléséhez, illetve az utalások elküldéséhez is szükséges a jóváhagyásuk.

Abban az esetben, ha bárminemű bizalmatlanság merülne fel a közös képviselő, vagy a Számvizsgáló Bizottság tagjaival szemben, akkor a tulajdonosoknak joga van közgyűlés összehívását kezdeményezni, illetve bármelyiküket visszahívni tisztségéből, leváltani.

A tulajdonosok továbbá megszabhatják azt is, hogy milyen rendszerességgel történjen a pénzmozgások ellenőrzése. Mindenféleképpen gyanakodni kell akkor, ha mind a közös képviselő, mind a bizottság tagjai kitérő, semleges válaszokat adnak a kiadásokkal kapcsolatos kérdésekre.

Kérésre sem kapsz betekintést a számlákba

Ha a közös képviselő beszedett valami felújításra extra díjakat, ellenben semmiféle munkálat nem történt, akkor tulajdonosként jogosan gyanakszol és adott a lehetőség számotokra, hogy a Számvizsgáló Bizottság tagjain kívül, például egy mérlegképes könyvelőt is megbízzatok a könyvelés ellenőrzésével.

Minden tulajdonosnak adott a lehetőség, hogy külön kérésre a számlákba és a könyvelésbe is bele nézhessen, melyet a közös képviselő nem tagadhat meg. Abban az esetben, ha mégis megtagadja, akkor joggal feltételezhető, hogy valami takargatnivalója van a könyveléssel kapcsolatban.

Folyamatos likviditási problémákkal küzd a társasház

Abban az esetben, ha folyamatosan problémát okoz a háznak, hogy ki tudja fizetni a havi számlákat, akkor jogos a gyanú, hogy a közös képviselő megérett a leváltásra. A közös képviselőnek feladata és egyben kötelessége a legjobb tudása, illetve a rendes gazdálkodás elve szerint koordinálni a házat. Minden évben fel kell térképeznie a leendő kiadásokat és egy költségvetést kell készítenie, mely a tulajdonosok általi elfogadást követően alapját képezi a közös költség befizetéseknek.

Ha folyamatos likviditási problémákkal küzd a ház, akkor egy rossz gazdálkodást folytat a közös képviselő és mindenféleképpen ajánlott az elszámoltatása. A tulajdonosoknak ebben az esetben is, joga van közgyűlés összehívását kezdeményezni, illetve a közös képviselőt leváltani.

Kommunikáció, válaszlevelek hiánya

Ha hiába hívod, nem veszi fel a telefont, hiába írsz levelet, a válasz a kanyarban sincs? Ideig, óráig elfogadható, de amennyiben hetek óta, minden magyarázat nélkül fennáll ez az állapot, abban az esetben mindenféleképpen el kell gondolkoznotok a leváltáson. Az internet és az okostelefonok világában elvárható a közös képviselőtől, hogy maximálisan 2 munkanapon belül válaszoljon a feltett kérdésre.

Amennyiben nem lehet vele dűlőre jutni, vagy nincs valami kifejezetten hátráltató tényező, abban az esetben el kell gondolkodni a leváltásán. A mai világban találni olyan közös képviseleteket is, ahol amennyiben egy aktuális egyenlegre, vagy egy SZMSZ-re van szükséged, akkor nem is kell felhívni, mert online mindent elérsz. Vannak olyan programok, amelyek köremailt, kör SMS-t tudnak küldeni pár kattintással.

Pontosan ezzel párhuzamba helyezve minimum elvárás az, hogy a tulajdonosok elérjék a közös képviselőt és minden fontos történésről tájékoztatást kapjanak.

Amennyiben a fentiek közül bármelyiket is tapasztaljátok, érdemes elgondolkoznotok, hogy leváltsátok a közös képviselőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük