Sokan vágynak kertes házra pedig társasházban lakni nem mindig átok. Nagyon sok jól megépült, korszerű társasház lakásaiból lehet válogatni, melyek szinte minden igényt ki tudnak elégíteni. Vannak már környezetbarát és okos otthonok egyaránt. A régi lakótelepek újraélednek egy többnyire jobban átgondolt és a lakók igényeit figyelembe vevő lakóparkokban.

Sajnos a mai rohanó világban nem feltétlenül tartjuk fontosnak a szomszédjaink megismerését, különösen, ha nagyobb (50 lakás feletti) társasházba/lakóparkba költözünk. Kiválasztjuk a lakás elhelyezkedését, jó elosztását, és mint, akik jól végeztük dolgunkat, beköltözünk. Ekkor lenne fontos, hogy legalább közvetlen szomszédjainkkal megismerkedjünk. Bármilyen modern, új otthonunk lehet, a kisördög nem alszik. Előfordulhat egy csőtörés vagy csak egy új lakó beköltözése miatti kocsi meghúzás és akkor jobb, ha tudjuk, kiket kell megkeresnünk adott helyzetben. Persze ebben segítségünkre lehet a közös képviselő – jó esetben -, ha az új lakó nála már bejelentkezett és leadta elérhetőségeit.

Különösen most a Korona vírus idején tapasztaljuk meg, hogy mennyire fontos a jó lakóközösség, a kölcsönös segítségnyújtás és odafigyelés.

Régen el sem volt képzelhető, hogy ne ismerjük a szomszédjainkat. Sőt! Akik laktak körfolyosós bérházban, míg élnek nem felejtik el, hogy ott aztán tényleg mindenki tudott mindent. Ez nem volt ám mindig rossz.

Persze mikor a fiatalok dolgozó szüleinek pontosan leadták a drótot mikor és kivel érkeztek haza a gyerekek… nem volt vicces, de ne felejtsük el akkor még nem volt mobiltelefon. Nem volt probléma, ha valamit elfelejtettünk megvenni a vasárnapi ebédhez, egyik vagy másik szomszéd biztos ki tudott segíteni. Sajnos ma már kevésbé vagyunk közvetlenek, nem akarunk senkinek sem tartozni, még egy tojással sem, pedig rendszerint, aki ad, az általában jó szívvel ad és örül, ha ezt megteheti. Jó érzés az embernek, ha szükség van a segítségére!

Manapság nagyon sokat használjuk telefonunkat, ami munkánk és önnön szórakoztatásunk túl arra is jó lehet, hogy nyomon kövessük egyik legfontosabb értékünkkel – az ingatlanunkkal – kapcsolatos történéseket. Ma már jogosan elvárható, hogy egy kattintással be tudjuk fizetni a közös költséget, le tudjuk kérdezni egyenlegünket.

Sokat vagyunk a közösségi oldalakon, legtöbb információt az internetről gyűjtjük be. Nagyon jó kezdeményezés az online szomszédolás is. Egy jó társasházi szoftver online felületén a társasház minden lakója beregisztrálhat, beszélgetést kezdeményezhet.

A felületen egymással és közvetlenül a közös képviselővel is kapcsolatba lehet lépni és mivel mindenki látja a bejegyzéseket, azonnal lehet rá reagálni. 

Nem megy a lift? Egy bejegyzés az oldalra és máris tájékoztattuk a többi lakót a közös képviselővel együtt, aki így haladéktalanul intézkedni tud a hiba elhárításáról és ezt azonnal vissza is igazolhatja, mindenki megnyugtatására. Pár kattintás és máris segítettünk tájékozódni a szomszédjainknak és a közös képviselőnek is, mindezt néhány percben mégis hatékonyan a közösségért! 

A társasház online felülete nagyon jó lehet a közösségépítésre is. Meg lehet osztani érdekes, helyi eseményeket, sőt a lakók saját maguk is szervezhetnek ilyet a felületen keresztül, pl. közös karácsonyi összejövetelt, ahol a társasház egy közös területén találkoznak és mindenki által lehozott „minden házi finomsággal teli batyuval” tovább mélyíthetjük a szomszédi szövetséget. Otthon online tanul a gyerek és segítségre van szükség? Egy segélykérő bejegyzés a társasház felületére és kiderülhet, hogy van egy nyugdíjas tanár vagy egy egyetemista, aki leveszi ezt a terhet vállunkról és még csak ki sem kell menni a házból! 

Sokkal több minden elérhető a szomszédoknál jó kapcsolat tartásával, mint fenyegetéssel, esetleg állandó feljelentgetéssel. Ritka – bár nem kizárt – hogy vannak emberek, akik a konfliktusokat szeretik és keresik, de egy jó lakóközösség ezeket közösen jobban le tudja kezelni, mintha a lakóknak egyenként kellene ezt megtenniük.

Ne zárkózzunk be, sőt kezdeményezzünk közös programokat, osszunk meg egymással fontos információkat és jó vicceket is, hogy még vidámabb legyen a „barakk”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük